Aan het woord: Samantha van Garderen, designer bij GBO Innovation makers.

March 12, 2021
March 12, 2021

Aan het woord: Samantha van Garderen, designer bij GBO Innovation makers.

Vandaag zetten we de altijd glimlachende Samantha in de schijnwerpers. Als talentvolle designer brengt ze product ideeën tot leven bij GBO Innovation makers. Samantha begon als stagiair en groeide uit tot vaste kracht binnen de organisatie. Hoe beleefde ze haar stage periode? Waar ligt haar kracht als ontwerper en waardoor raakt ze geïnspireerd? Wij ging met haar in gesprek om erachter te komen.  

Haar passie voor ontwerpen begon al op hele jonge leeftijd. Als kind knutselde en tekende ze er op los. Niet verassend koos ze voor een opleiding aan het Sint Lucas in Boxtel.  Daar ontwikkelde ze een sterke affiniteit met productontwikkeling. Met succes vervolgde ze haar studieloopbaan op de Design Academy in Eindhoven.

Tijdens haar studietijd had ze het helemaal in haar hoofd: na haar diploma een eigen studio beginnen in de garage van haar toekomstige huis. Toch veranderde die gedachten gedurende haar stage periode. Ze ontdekte de waarde van het werken in een team. Samen een collectieve visie najagen bij het ontwerpen van een product.

Samantha
van Garderen

Designer

Één zin, wie ben jij?

…..

Herinner je, je eerste werkdag nog?

Samantha van Garderen: Ik herinner me mijn eerste opdracht alsof het gisteren was. Het was een simpel klusje in Solidworks. Ik was toen nog niet bedreven in Solidworks en uit het niets zei Rob Crins (Director) ineens: het moet vrijdag klaar zijn. Wauw, wacht, vrijdag! Ik raakte in paniek en wist zeker niet wat ik moest doen. Hoe ga ik dit voor elkaar krijgen? Gelukkig kreeg ik al snel wat tips om hetzelfde doel op een andere manier te bereiken. Het was gewoon door te schetsen. Ik heb toen technieken geleerd waar ik nu nog steeds enorm van profiteer.

Ook al was ik stagiair, zo voelde het totaal niet. Ik voelde me toen al onderdeel van het team. Toch had ik ook mijn onzekerheden. Vooral in het begin. Ik had het idee dat ik alles tot in de puntjes perfect moet hebben. Gelukkig realiseerde ik me al snel dat fouten maken niet verkeerd is en je er juist ontzettend veel van kan leren. 

Ik was zo snel gewend aan hier, aan het ritme. Het was heel erg wennen om weer terug naar school te gaan. Je zit in het werkritme en dat pas je toe in je eigen werk. 

Frank d’Achard van Enschut: Wat zou je als tip willen meegeven aan toekomstige stagiaires?

SvG: Als advies geef ik iedereen mee, vraag rond en maak van de gelegenheid gebruik om te leren van mensen met jarenlange ervaring. Heb vertrouwen in wat je zelf al kunt! Ingmar bijvoorbeeld (Technical production director) heeft jaren aan ervaring. Jij als stagiair komt net van school. Je kunt het niet allemaal als de beste willen doen. Je kunt wel aan Ingmar of andere collega’s vragen stellen en heel veel van ze leren. 

FD: Merkte je veel verschil tijdens je overstap van stagiair naar vaste kracht?

SvG: Ja, je moet ineens je uren bijhouden en je hebt veel meer verantwoordelijkheden. Verder merkte ik niet echt veel verandering. Ik vond het wel veel leuker om voor echte projecten te werken. Het projectproces maak je veel intenser mee omdat je er zelf helemaal in zit. Jouw werk gaat de klant ook echt zien. Het stukje verantwoordelijkheid nemen voor je eigen werk. Je maakt een project echt eigen.

Waar ligt jouw kracht als designer?

SvG: In projecten met gebruikersonderzoek. Voor één klant zijn we uitgebreid het veld in gegaan voor een gebruikers onderzoek op locatie. Ik vind het heel leuk om alle bevindingen te verwerken in een verslag en op basis daarvan concepten uit te werken en verder te gaan brainstormen. Het product beter leren kennen. Niet van: oké we doen een brainstorm, we maken een schets en alstublieft. Nee, ik wil echt in de huid kruipen van de gebruiker. Ontdekken en achterhalen hoe mensen het product ervaren en gebruiken.

FD: Aan wat voor soort producten moet ik dan denken? 

Mijn voorkeur ligt vooral bij het ontwerpen van gebruiksvoorwerpen waarbij interactie is met de gebruiker. Soms zijn het de wat kleinere producten. Maar juist daar zit veel diepgang in. Je komt erachter dat gebruikers een bepaalde handeling niet één keer uitvoeren, maar soms wel twintig keer in het kwartier. Door te observeren leer je vanuit verschillende perspectieven kijken de gebruiker en het product. Hierdoor ga je ook veel sterker de brainstormsessie in met het team. Vaak is het eerste half uur in een brainstorm, samen met je collega’s, zoeken naar de eerste aanknopingspunten. Bij een vooronderzoek leg je de fundering. Je creërt meer feeling bij het project. 

Waardoor raak je geïnspireerd?

SvG: Wat inspireert mij? Hmm *Lange stilte…*. 
Collega’s het werk zien doen! Niet het werk voor mij zien doen, maar gewoon simpelweg van een afstandje kijken hoe dat iemand zijn werk uitvoert. Over de schouder meekijken hoe ze spelen met kleuren en vorm. Je kunt het ook vragen, maar dan krijg je vaak een lang antwoord. Ik ben meer van het leren door te observeren.

"Ik raak geïnspireerd door te kijken hoe mijn collega's hun werk uitvoeren. Leren door te observeren. "

Hoe zou jij GBO omschrijven

SvG: Uitdagend! Als een klant binnenkomt en zegt: ik wil dit met dat materiaal dan durven wij ze uit te dagen om verder te kijken en out-of-the-box te denken. Het sfeertje wat er hangt is heel persoonlijk en betrokken naar de klant toe, maar ook onder de collega’s. Neem Jacques Gramser, daar kijk je als product ontwerper toch een beetje tegenop. Hij is ook nog eens de baas, maar ook Jacques trapt je gewoon tegen de stoel van hé hoe was je weekend? Het is heel persoonlijk. Geen hiërarchie en een echte hands-on mentaliteit. 

FD: Hands-on? Kun je daar een voorbeeld van geven?

SvG: Laatst, uit het niets, werd ik ineens gevraagd of ik wilde aanschuiven bij een brainstorm. Tijdens het brainstormen is mijn inbreng vaak anders dan vanuit het mannelijke perspectief. Ik pakte mijn potlood en ik ben mee gaan schetsen. Natuurlijk ben je bezig met je eigen project, maar toch merk je dat iedereen elkaar helpt. Samen zoeken we naar oplossingen.

Waar sta jij met GBO over 5 jaar?

Over 5 jaar lijkt het me leuk om weer te werken voor klanten waarmee ik al een band heb opgebouwd. Neem bijvoorbeeld Royal Talens. Voor hen heb ik gewerkt aan een super leuk project. Ze weten wat ze aan mij hebben en ik kan goed inschatten hoe ze denken en wat ze willen. Misschien heeft Talens binnenkort weer een nieuw project. Hoe leuk zou het zijn dat ik dan de titel van ‘Mevrouw Royal Talens’ draag binnen het team. Dat het een beetje mijn eigen dingetje is geworden binnen GBO. 

Kom meer te weten over Royal Talens en het product wat we voor hen hebben ontworpen in onze showcase.