Interview

Het design van een frietvorkje: Interview met Erwin van Limpt

May 6, 2020

Frietvorkjes inkopen of zelf maken? Harry van Limpt greep de kans die een zakenrelatie aanbood en hij stapte in 1984 over van zijn cafetaria naar de machinale productie van eenmalig eetgerei voor de horeca. Zoon Erwin volgde in 1993 en voegde design toe aan de kernwaarden van het familiebedrijf Haval. Door mooie en functionele producten te bieden voor midrange prijzen blijft Haval weg van het prijsgevecht aan de onderkant van de markt terwijl afnemers fraaie disposables presenteren aan hun klanten.

interview FMCG

Erwin begon de introductie van design met een bureau uit West-Nederland, maar stapte snel over naar de oprichters en ontwerpers van GBO Innovation makers. “Toen ik eenmaal de kwaliteiten van ontwerpers in de regio zag, was de keuze snel gemaakt.” aldus Erwin. Haval en GBO hebben sindsdien een langdurige en hechte relatie opgebouwd. “Het blijft mensenwerk, met Jacques heb ik een prima klik. GBO heeft heel wat unieke ontwerpen voor ons gemaakt, zoals de roerstaaf Wave en het Herculesbestek. Het laatste ontwerp is de Gaia besteklijn. Een prachtproduct voor een extreem scherpe prijs.”

Maar het begon allemaal met het roerstaafje met de twee gaatjes, een eigen ontwerp én volgens Erwin het meest gekopieerde product in de branche. “Het originele Haval roerstaafje herken je bijvoorbeeld aan de gaatjes. Het uiteinde van het staafje past niet in het gaatje. Dat is bij veel kopieën juist wel het geval. Zij snappen nog steeds niet waarom wij dit ontwerp juist zo hebben gemaakt.”

Blijvend aanpassen

“Wanneer het economisch wat minder gaat, kiezen consumenten vaker voor goedkopere voeding. Daardoor hebben onze producten meer aftrek en gaat het ons goed. Tegelijkertijd blijven we ons continu aanpassen. Zoals Darwin al zei: niet de sterksten of slimsten overleven, maar diegenen die zich het beste aanpassen aan een veranderende omgeving. In de afgelopen twee decennia heeft vooral het consumentengedrag onze marktkansen bepaald. Neem de cherrytomaatjes, nu erg populair, maar ik had nooit gedacht dat onze emmers ervoor gebruikt zouden worden. Goed kijken, luisteren en doorpakken, dat blijft het geheim. Het helpt enorm dat GBO direct begrijpt wat wij willen en dat vertaalt in onderscheidende ontwerpen.”

“Met goed design kan je wegblijven van prijserosie.”

“Als gevolg van onze aanpak hebben we eens afscheid genomen van een grote klant. Bij de bouw van ons nieuwe pand wilde die klant geen commitment afgeven om met ons door te gaan. Zij dachten aan outsourcing, maar bleven orders sturen waar we een minimale marge op hadden. Op een gegeven moment hebben we die orders gewoon teruggestuurd. Dat lef moet je hebben. Het gaf ons de kans om 100 procent te focussen op de voedingsindustrie.”

Recyclen

“Wij zitten in een fase waar wetgeving in belangrijke mate onze kansen bepaalt. Wij zijn zo’n beetje de enige producent van single use plastic bestek in de Benelux. De publieke opinie is gekant tegen kunststof, terwijl het voor veel toepassingen de enige zinnige oplossing is. Kunststof is meer dan het afvalprobleem op de politieke agenda. Met een volledig recyclebare oplossing hebben we er iets op gevonden, als we stevig investeren: niet afwachten maar doorpakken. We spreken met festivalorganisatoren en cateraars over deze oplossing voor het afvalprobleem, die voldoet aan de kernwaarden van Haval: een mooi product tegen een redelijke prijs. Want niemand wil een biertje drinken uit een slap bekertje of op een festival rondlopen in een zee aan afval. GBO heeft geholpen met het aanscherpen van de marketingpropositie en is nu de fysieke producten aan het ontwerpen: bekers, trays, borden en bestek. Geen afval, volledig recyclebaar en circulair: dat is de kern. Als we weten waar de wetgever eind 2020 mee komt, kunnen we exact aangeven hoe de consument en het milieu hier beter mee afzijn.”

You may also like

Bas-berkhout-matriaal-webinar-4294

Materiaalkeuzes voor top producten

X-Events inspireren en informeren over nieuwe ontwikkelingen, trends en inzichten. GBO organiseert deze X-Events normaal op kantoor in Helmond, Antwerpen of Brightlands (Sittard). Deelname is

Eric-dumortier-webinar-packaging

Welke packaging opportuniteiten zien we?!

X-Events inspireren en informeren over nieuwe ontwikkelingen, trends en inzichten. GBO organiseert deze X-Events normaal op kantoor in Helmond, Antwerpen of Brightlands (Sittard). Deelname is

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly

Home

Why GBO Innovation makers?

Who are we?

What moves us?

Why GBO Innovation makers

Who are we?