Sioux & GBO Young Talent Award 2020

October 22, 2020
October 22, 2020

Sioux & GBO Young Talent Award 2020

De winnaar van de Sioux & GBO Young Talent Award 2020 is bekend. Nazli Inci is met haar werk ‘Speedqueen’ de winnaar van editie 2020. Vijf jonge, krachtige talenten hebben als finalist hun werk voor de jury gepresenteerd. Het werk ‘Speedqueen’ is de uiteindelijke winnaar. Speed Queen is een impactvolle fotoserie, waarbij de aan de Willem de Kooning pas afgestudeerde ontwerpster gezichtsbedekkkende kleding voor moslima’s gelijktrekt met identiteit verhullende Formule 1-kleding. Het zijn krachtige, bijna masculiene, beelden. De eervolle vermelding gaat naar Adinda de Kousemaeker met Biophilia.

Sioux-GBO-young-talent-award

Adinda de Kousemaeker – Biophilia

Heel haar leven heeft Adinda al naar de natuur gekeken en wil de fascinatie overbrengen met deze creaties. In stilte komen de objecten tot leven als organismen die op de aanwezigheid reageren. De droom is dit uit te breiden als een familie van organismen die mensen iets leert. 

Jorien Aberkrom – Wait, what?

Jorien wil mensen speels bewust maken van de nieuwe economie waar de mens het product is van de dataverzamelaars. Haast ongemerkt steelt Jorien de tijd van mensen die een minuutje wilde langslopen en toch ongemerkt vijf minuten of meer staan te spelen. Terwijl ze spelen wordt data over de speler verzameld. Gegevens zoals gewicht, lengte, type speler etc. 

Martina Dal Brollo – Inner Landscapes

Plastic ligt helaas overal. Martina zag als kunstenaar de kans om het materiaal letterlijk op te rapen en dit te verwerken in verhalen van de mensen die met Martina werken aan het verzamelen. Het werk laat aspecten van het afval zien die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Zo krijgt afval een nieuwe dimensie in schoonheid. Het werkelijke kunstwerk is het proces en het betrekken van mensen.

Nazli Inci – Speedqueen

De actie van haar moeder om het behaalde rijbewijs op haar hoofd te plakken was de inspiratie voor Nazli om met een kunstwerk een statement tegen racisme en discriminatie te maken. In haar werk verbindt ze grote merken met de Formule 1 en een outfit dat prikkelt en aanzet tot discussie. In de realisatie van het werk en de fotografie heeft Nazli gebruik gemaakt van vrouwen die elk hun eigen link met het onderwerp hebben.

Tom Schouw – The Deeply Personal Vending Machine

Als 23 jarige afgestudeerde bouwt Tom met zijn studio interactieve installaties. Welke informatie geef je af en wat is deze waard? Vragen waar de meeste mensen geen antwoord op hebben. Gezichtsherkenning scant de klant op vier kenmerken. Afhankelijk van de score kan je potentieel 100% korting ‘verdienen’. Tom staat nu voor het duivels dilemma of hij geld wil verdienen met de verzamelde data. Tom Galle is Tom’s grote inspiratie.