Wim van Cuijk onderneemt al zijn hele leven met succes in de AFG-sector

July 2, 2021
July 2, 2021

Wim van Cuijk onderneemt al zijn hele leven met succes in de AFG-sector

Wim van Cuijk onderneemt al zijn hele leven lang in de AGF-sector. Met een berg aan kennis en ervaring over groente en fruit zette hij zijn zinnen op het ontwikkelen van commerciële voeding- en verpakkingsconcepten. Zijn focus ligt vooral op productontwikkeling gericht op de zorgsector.

Gewapend met camera bezocht ik Wim op de Foodtechpark Brainport in Helmond. Tijdens mijn bliksembezoek kreeg ik de kans om de voormalige doelman van NEC te portretteren en stelde ik hem enkele korte vragen om meer te weten te komen over de ondernemer in hem.  

In één zin, wie ben je?

Wim van Cuijk: Creatieve groenteboer die chronische zieken minder medicijnen wil laten slikken door slimme, lekkere, verrijkte voedingsoplossingen te ontwikkelen.

Waarom hecht jij (als ondernemer) waarde aan design?

Naast de functionele aspecten van een verpakking bepaald de uitstraling meer dan 50% de smaak. Het één kan niet zonder het ander: innovatieve voeding heeft recht op een exclusieve en vernieuwende verpakking.

Wim van Cuijk is één van de oprichters van Carezzo. Het bedrijf biedt een effectieve oplossing voor het probleem van ondervoeding door het ontwikkelen en vermarkten van eiwit verrijkte basisvoeding op basis van groenten, fruit en granen. Ondervoeding is, met name bij de groeiende groep ouderen, een onderschat probleem. Simpelweg meer eten of aanvullende medicatie is volgens Carezzo niet altijd de oplossing. Met hun eiwit verrijkte basisvoeding leggen ze de verbinding tussen zorgvuldig samengestelde recepturen en zorgeloos genieten van lekkere, gezonde en bovenal verse voeding op basis van groente, fruit en granen.

Wie of wat is jouw persoonlijke inspiratie?

Al 30 jaar lang geloof ik dat groenten en fruit het medicijn is van de toekomst. Nu is de toekomst. Onze samenleving is meer dan ooit klaar voor een nieuwe categorie aan basisvoeding: een middenweg tussen medicatie en normale voeding. In het zwaar concurrerende farmaceutische landschap is het zeer moeilijk om deze visie aan de man te brengen. Ik ben er sterk van overtuigd dat de natuur veel slimmer is dan alle farmaceuten bij elkaar. Mijn inspiratie haal ik daarom uit de natuur en degene die dat heeft geschapen. 

Missie Carrezo: Wij ontwikkelen, wetenschappelijk onderbouwd en op een innovatieve wijze, een nieuw assortiment van zeer toegankelijk te consumeren eiwit verrijkte basisvoeding voor ondervoede ouderen en aansterkende patiënten. Deze doelgroep wordt nu uitgebreid met andere chronische zieken.

Herbruikbare verpakking voor maaltijden en snacks.

Hoe ga je om met de nieuwe strengere wetgeving (het verbod) rondom wegwerpplastic?

Samen met Abarka (SKIRTALL) ontwikkelen we volop door op het gebied van productinnovatie. We streven naar duurzame verpakkingen (recyclebaar, mono-materiaal, gewicht verlaging) met een ambachtelijke uitstraling. Onze producten bevatten geen rietjes of lepeltjes en worden met name in de ziekenhuizen of bij mensen thuis genuttigd. Wij ontwikkelen geen on-to-go producten. 

Wat verbindt jou met GBO Innovation makers?

Onze samenwerking bestaat al decennia lang. Gestart vanuit VHS food (gepatenteerde verpakking voor stoommaaltijden), daarna met SKIRTALL (gepatenteerd design) en nu alweer zo’n 10 jaar met Carezzo Nutrition. GBO gaat verder dan alleen design. Hun expertise levert een ondernemer een groot voordeel op.

Frank d'Achard van Enschut

Marketing / Communication

Frank is responsible for marketing and communication within GBO Innovation makers. With a modest background in graphic design and sales, he likes to put a smile on people’s faces with my enthusiasm for basically everything.