GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

Econoom en ondernemer met een persoonlijke drive voor gezondheid

Maarten Voorhuis met zijn dynamische vloerlamp Bright Brenda

Hij combineert zijn kennis van licht met zijn ervaringen binnen marketing en sales om ziekten als dementia tegen te gaan. Zijn wapen: een dynamische daglichtlamp.

In het jaar 2014 hebben we in samenwerking met Maarten de dynamische vloerlamp Bright Brenda ontwikkeld onder de merknaam Sparckel. Met deze bijzondere lamp ervaar je het hele jaar door een lentegevoel. Het licht van 1.000 lux zorgt voor een bewezen positief effect op je energie, stemming en slaap. Gezond licht voor binnen, dat is Sparckel in het kort. Ik was benieuwd naar de ondernemer in Maarten Voorhuis.  Met mijn camera in de hand ben ik hem daarom gaan bezoeken op de High Tech Campus in Eindhoven.

Waarom hecht jij (als ondernemer) waarde aan design?

Maarten: Zowel in de wetenschap als in de praktijk is er veel verbazing over de positieve werking van dynamisch daglicht. Toch blijven verhalen over depressie, dementie, slaap, stemming en gedrag groeien. Het wekt frustratie dat de werking van het dynamische licht zijn weg naar de markt nog niet heeft gevonden. Met een multidisciplinair team dat verstand heeft van state-of-the-art LED-technologie, software, optica en design zochten we naar een oplossing die mensen zouden omarmen. Samen ontwikkelden ’s werelds eerste plug & play dynamische lamp die echt werkt voor je gezondheid. Gaaf toch dat we dat ‘gewoon even’ doen hier in de lichtstad Eindhoven?!

Vertel eens over onze samenwerking?

Maarten: Vanaf het begin geloofde de ontwerpers van GBO Innovation makers in het innovatieve concept. Jacques Gramser vertelde mij toen: ‘We zien heel wat ideeën voorbij komen, maar we kunnen ze niet allemaal uitwerken. We kiezen voor ideeën waarin we geloven. Zinvolle, relevante en mooie ideeën. Sparckel was zo’n idee.’

Het geloof was cruciaal om het concept van de grond te krijgen. Uiteindelijk is het concept uitgegroeid tot een volledige collectie en verdubbelen we jaarlijks in onze omzet. Het ontwerp is bekroond met een GIO Erkenning en de lamp is vaak verschenen in de media waaronder de NOS en RTL Nieuws. Terecht, want problemen met onze biologische klok verdienen simpelweg meer aandacht. Futloosheid, slecht slapen, en een sombere stemming zijn verschijnselen die blijven toenemen. Onze ambitie gaat verder dan het oplossen van deze problemen in Nederland. We gaan internationaal, denk aan Duitsland en Scandinavië. Om dit te realiseren zijn we momenteel opzoek naar extra funding.

Maarten_voorhuis_interview_sparckel_bright_brenda_vloerlamp

Het Bright Brenda model van de Sparckel collectie is opgenomen in de Workplace Vitality hub.

Welke bijzondere momenten in onze samenwerking zijn je bijgebleven?

Maarten: Met de mooie schetsen van GBO Innovation makers zijn we het marktonderzoek begonnen. We lieten de schetsen zien aan visie-rijke mensen en poogde daarmee in te schatten welk design het beste tractie krijgt in de markt. Soms moet je dan keuzes maken en in ons geval terug naar de tekentafel. De ontwerpers van GBO Innovation makers hebben dit traject ontzettend goed opgepakt. Het uiteindelijk ontwerp heeft een terughoudende vormfactor die veel mensen waarderen: elegante natuurlijke vormen die passen bij het ‘inspired by nature’ gedachtegoed.

In 2015 is het Nederlandse ontwerp bekroond met een Goed Industrieel Ontwerp Erkenning tijdens de Dutch Design Week. Vooral de gebruiksvriendelijke en eenvoudige bedieningsring werd geprezen door de jury. Toch blijft het mooiste compliment telkens weer als ik van klanten hoor: ‘het licht werkt echt’ of ‘ik vind de lamp ook erg mooi’. Vooral dat laatste zie ik telkens weer als een groot compliment. Want stiekem zit er best veel professionele LED-technieken onder de motorkap.

Nu, enkele jaren later, komen we elkaar nog geregeld tegen. We zijn allebei proactief betrokken bij het ecosysteem van de Brainportregio. Zodra zich een kans voordoet, weten we elkaar te vinden.

Maarten_voorhuis_interview_sparckel_bright_brenda_vloerlamp_schetsen
Interview_met_rene_hartman_de_fuzzy_frontend_van_innovatie
Interview_met_Charlotte_kjellander_TNO

Samen een succesvol product ontwikkelen?

Wij staan bekend om onze bijzondere ontwerpen, waarmee we al veel gerenommeerde designprijzen hebben gewonnen. We ontwikkelen producten met de juiste keuzes van materialen en constructies. Met kennis van de nieuwste technologie en altijd met aandacht voor mens en milieu.

Waar ben je naar op zoek?