GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

De fuzzy front-end van innovatie: René Hartman

Trainer, workshop begeleider, echtgenoot, vader, opa en buurman met als motto: giving innovation a creative boost!

René Hartman brengt mensen in beweging door het stimuleren van de creatieve geest. Met een loopbaan als consultant, projectleider, teamleider, vestigingsdirecteur en zelfs co-acteur van twee boeken heeft hij zijn strepen gezet in het vakgebied wat innovatie heet. Zijn passie ligt bij het fuzzy front-end van innovatie.

In 2004 begon René zijn eigen ideeënfabriek als zelfstandig adviseur voor bedrijven. Vol passie en bepakt en bezakt met een berg aan ervaringen gaat hij dagelijks op zoek naar innovatieve ideeën. Tijdens zijn workshops en trainingen begeleidt hij mensen bij het spannende proces van creatief denken. Altijd met het doel om samen tot bijzondere en tegelijkertijd realistische oplossingen te komen.

In één zin, wie ben je?

Trainer, workshop begeleider, echtgenoot, vader, opa en buurman met als motto: giving innovation a creative boost!

Giving innovation a creative boost, hoe doe je dat?

Mijn opdrachten zijn heel kort. In de uitvoering is het vaak één tot drie dagen. Tijdens mijn sessies probeer ik mensen op een ander been te zetten. Hen te laten voelen hoe dat nou werkt dat brein.  Ik probeer ze in een veilige omgeving uit hun comfortzone te trekken. Samen maken we er een mooie en bovenal inspirerende dag van. Wel met een doel: aan het einde van de dag drie, vier of vijf concepten waarmee we verder kunnen. Ik zorg ervoor dat we dat doel halen. Deelnemers hoeven zich daar niet druk om te maken. Om zoveel mogelijk verschillende soorten van oplossingen te bedenken reik ik steeds andere methodieken en werkvormen aan. Zodat er constant een nieuw perspectief op het probleem of de uitdaging ontstaat. Het is af en toe best chaotisch, maar uit deze chaos komen de beste ideeën tevoorschijn. Aan mij de taak om in deze chaos structuur te bieden.

Hoe blijf je geïnspireerd?

Als een jutter het strand afgaan wat het internet heet. Door veel te lezen in boeken, blogs en interessante websites probeer ik up-to-date te blijven over de laatste trends. Ik zit ook in een clubje met collega’s die vergelijkbaar werk doen. 3 of 4 keer per jaar zien we elkaar en wisselen we de laatste kennis uit en testen we nieuwe werkvormen of manieren om mensen mee te krijgen in het creatieve proces. Ik werk ook veel met studenten en dat levert mij onwijs veel nieuwe inzichten op.

Rene_hartman_de_fuzzy_frontend_van_innovatie_brainstorm

Ideeën genereren tijdens het brainstormen.

Heb je een succesformule?

In het boek ‘Creatieve stromingen’ bespreek ik mijn visie  op creatief denken die vooral is gebaseerd op het werk van Raymond Loewy. Hij bedacht het MAYA principe: Most Advanced Yet Acceptable. Het principe stelt dat creatief werk niet te ver af moet staan van wat mensen gewend zijn en tegelijkertijd vooruitstrevend, patroondoorbrekend moet zijn. Precies dat is wat ik probeer te bereiken in mijn werk.

Ik neem mensen mee op reis naar het verre weg en buiten hun comfortzone. Als een elastiek stretch ik ze tot de gekste en wildste ideeën tot de rek eruit is en het elastiek net niet breekt. Ik ben steeds opzoek naar hoe kun je die rek zo groot mogelijk maken dat je hoopt dat de klant uiteindelijk een product op de markt zet of een dienst gaat leveren die heel vernieuwend is maar nog wel steeds aansluit bij wat de klant of de consument wil. C

Niks is te gek?

Tijdens de sessies proberen we samen het probleem via diverse hoeken aan te vliegen. Het is de uitdaging om telkens weer het spanningsveld op te zoeken en verder te kijken dan de veilige oplossing. Op zoek naar de verassing. Je merkt juist dat de combinatie van gekste ideeën kunnen leiden tot de meest succesvolle oplossingen.

Raak je wel eens het overzicht kwijt?

Ik bereid me heel goed voor op de stappen in het proces. Gedurende de sessie kijk ik mee over de schouders van de deelnemers om te checken hoe ver ze zijn in het proces van creatief denken. Het MAYA-verhaal. Zitten de oplossingen nog in het logische en redelijke of zijn de ideeën al ver in het ongebruikelijke en het gekke. Ik probeer constant in de gaten te houden hoe ver het elastiekje is gestretcht en wat we nog nodig hebben om te komen tot een oplossing waar we mee verder kunnen. Soms merk ik ook dat het energieniveau zakt en las ik een pauze in of laat ze ik ze een oefening doen die de boel weer opfrist. In het groepsproces zorg ik er ook voor dat iedereen aan bod komt. Ook de wat stillere personen die vaak juist goede ideeën hebben, komen die voldoende naar voren? Het gaat over inhoud, energieniveau, betrokkenheid van de deelnemers en het soort van ideeën wat ze opleveren. Mijn sleutel tot succes is mijn draaiboek. Het helpt mij tijdens het proces. Ik weet wat de volgende stap waardoor ik altijd een stapje vooruit ben op de deelnemers. Daardoor kan ik de ruimte goed voorbereiden en zet ik alvast alles klaar. Hierdoor kunnen de deelnemers ongestoord verder met hun creatieve proces zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over het houden van overzicht want dat doe ik. 

Rene_hartman_de_fuzzy_frontend_van_innovatie

René Hartman houdt het overzicht tijdens de chaos van brainstormen

Jouw ultieme kick?

Het moment wanneer het lampje ‘aan’ gaat in de ogen van de deelnemers bij het vinden van een geweldig idee. Het resultaat in de vorm van een product of dienst wat uiteindelijk voortvloeit uit de sessies geeft mij de ultieme kick. Niet voor niks kom ik regelmatig bij jullie langs voor een kopje koffie. Telkens kan ik dan bewonderen wat er uit onze gezamenlijke sessies met opdrachtgevers is gekomen.

Wat doe je naast je innoverend faciliteren?

Ik heb een liefhebberij van paarden. Als koetsier rij ik met veel plezier voor Villa Pardoes. Villa Pardoes brengt ernstig zieke kinderen, samen met hun ouders, broertjes en zussen een onvergetelijke ervaring in en rondom de Efteling. Met een week aan activiteiten is één daarvan met paard en wagen over de Drunense Duinen. Tijdens de rit gaan we picknicken en komen we tot de mooiste gesprekken. Het is een bijzondere combinatie van het uitoefenen van mijn grootste hobby en iets goeds terug doen voor anderen. Daar krijg ik ontzettend veel energie van.

Wat verbindt ons?

Heel lang geleden, inmiddels 30 jaar, kwam ik voor het eerst in contact met Jacques (G), Erwin (B) en Jeroen (O) via de broer van de laatst genoemde. Erik vroeg of ik rijksgecommitteerde wilde zijn voor het afstuderen van de mannen die toen nog studeerden op de Design Academy. Ik heb dat toen met plezier gedaan en sindsdien hebben we eigenlijk contact gehouden. Ik heb GBO Innovation makers zien uitgroeien van studievrienden op een zolderkamertje tot internationaal ontwerpbureau. Onze relatie bestaat al heel lang en het lukt ons steeds weer om nieuwe dingen te vinden waarin we het contact kunnen onderhouden en verbreden.

Eckhart-Wintzen-was-zijn-tijd-ver-vooruit
Maarten_voorhuis_interview_sparckel

Samen een succesvol product ontwikkelen?

Wij staan bekend om onze bijzondere ontwerpen, waarmee we al veel gerenommeerde designprijzen hebben gewonnen. We ontwikkelen producten met de juiste keuzes van materialen en constructies. Met kennis van de nieuwste technologie en altijd met aandacht voor mens en milieu.

Waar ben je naar op zoek?