GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

Samen mijlpalen zetten door voorop te blijven lopen

Interview met Jan Pieters, CEO Rioned

Rioned in Tilburg is de Europese marktleider in rioolreinigingsapparatuur. Al meer dan zestig jaar ontwikkelt en levert het bedrijf systemen om riolen te reinigen en rioleringsproblemen op te lossen. Ook in deze vorm van watermanagement is Nederland groot, mede dankzij decennia van aandacht voor industrieel ontwerp en vormgeving. Voor CEO Jan Pieters staat voorop dat de klanten van Rioned overal prettig, effectief en efficiënt kunnen werken met de apparatuur.

CEO Jan Pieters over het belang van industrieel ontwerp voor Rioned: “Wij werken al decennia altijd vanuit het belang van de klant. Dat is natuurlijk de eindgebruiker, maar kan ook de tussenhandel zijn. Gedegen marktonderzoek en gesprekspanels leveren de informatie uit de markt voor onze productontwikkeling.”

“Naast gebruikerswensen zijn er natuurlijk allerlei wettelijke kaders en trends waarbinnen een ontwerp moet passen. Zo was onze eerste inbouwmachine ProfiJet een mijlpaal voor de branche in design, ergonomie en compactheid. Velen probeerden ons te volgen, maar vaak zonder succes.”

“Het belang van de emissie-eisen is enorm toegenomen. Ook daar werken wij aan de optimale technologie om het werk van onze gebruikers zo gemakkelijk mogelijk te maken. Onze nauwe samenwerking met technologiepartners maakt daarbij het verschil.”

Proactief ontwerpen

“Tot aan het einde van de vorige eeuw werd onze productontwikkeling voor een belangrijk deel gestuurd door specificaties van klanten,” vervolgt Jan Pieters. “Het credo was: U vraagt, wij bouwen. Dat lijkt bijzonder klantgericht, maar het is ook reactief. Om marktleider te worden moet je proactief zijn. Je moet kansen zien en met oplossingen komen die klanten positief verrassen en concurrenten op een achterstand zetten. Op die manier hebben we onze eerste ProfiJet ontwikkeld. Deze werd rond 2000 uitgebracht als een systeem dat uitblinkt in design, compactheid en ergonomie. De concurrentie had het nakijken”

Rioned_e_control_unit

De Rioned eControl: een slimme, compacte besturingseenheid.

Open innovatie

Rioned, eigendom van een Amerikaans familiebedrijf, is onderdeel van een groot internationaal netwerk met toegang tot veel kennis en technologie. In Nederland is er een vertrouwde samenwerkingsrelatie met GBO Innovation makers. Jan Pieters zegt daarover: “Rond 2015 zagen we dat er behoefte was aan een nieuwe manier van werken met onze technologie. Als consumenten zitten we dagen op een smartphone, mensen zijn gewend aan werken op beeldschermen. De vraag was dus: hoe maken we een op een beeldscherm gebaseerd controlesysteem voor onze apparatuur?”

“GBO kwam direct met het idee om een draai-drukknop te combineren met een gebruikersinterface op het scherm. De gebruikersinterface (UI) en gebruikersinteractie (UX) van onze producten hebben met de door GBO ontwikkelde eControl de stap naar ‘next level’ gemaakt. Het prettige voor ons als opdrachtgever is dat GBO het gehele traject heeft opgepakt; van de eerste analyse tot de feitelijke productie. Daar waar GBO de competentie niet in huis heeft, wordt actief gezocht naar een partner in hun grote netwerk. Zonder geheimen over wie wat doet.”

“Die open vorm van samenwerken is voor mij een goede demonstratie van wat ‘open innovatie’ kan zijn. Als Rioned hebben we steeds onze input kunnen leveren. Het moet immers óns product zijn met óns DNA. Dat is met de eControl voorbeeldig gelukt.”

Meerwaarde vereist

“Als marktleider kun je nooit stilzitten of op je lauweren rusten,” gaat Jan Pieters verder. “Wij zien natuurlijk wat er om ons heen gebeurt met connectiviteit en data. Ik verwacht dat binnen niet al te lange tijd ook in onze branche hier stappen gezet worden. Daar willen wij bij zijn, onze aandacht gaat er zeker naar uit. Maar altijd blijft centraal staan; wat heeft de klant eraan? Data verzamelen en apparatuur verbinden met cloudoplossingen mag geen doel op zich worden. Als we het doen, wat is dan de meerwaarde voor de gebruiker? GBO staat op onze radar om ook hierin mee te denken.”

Propeaq_Interview_Toine_Schoutens_Succesverhaal
Samenwerking_imec_en_gbo_in_productontwikkeling_interview

Samen een succesvol product ontwikkelen?

Wij staan bekend om onze bijzondere ontwerpen, waarmee we al veel gerenommeerde designprijzen hebben gewonnen. We ontwikkelen producten met de juiste keuzes van materialen en constructies. Met kennis van de nieuwste technologie en altijd met aandacht voor mens en milieu.

Waar ben je naar op zoek?