GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

Alles in een hand, juridisch wel zo handig

Interview met Toine Schoutens, CEO Chrono Eyewear

We werken bijzonder prettig samen met GBO. Ook hebben de mensen van GBO kennis van zaken en leveren ze kwaliteit. Maar vooral ben ik bewust met hen in zee gegaan, omdat het ontwerp, de ontwikkeling en de productie nu in één hand liggen. Dat scheelt veel afstemming en gedoe. De verantwoordlijkheden zijn duidelijk, ook juridisch is dat wel zo handig.” Dat zegt Toine Schoutens, oprichter en eigenaar van Chrono Eyewear, het bedrijf dat Propeaq brillen voor lichttherapie op de markt brengt.

Blauw geeft energie, oranje maakt slaperig

Licht beïnvloedt ons slaap-waakritme, onze energie, onze stemming, onze prestaties. Met zijn bedrijf FluxPlus adviseert Toine Schoutens bedrijven en organisaties om de lichtomstandigheden voor werknemers optimaal te maken. Een hulpmiddel daarbij is de Propeaq bril met ingebouwde blauwe ledjes die – net als het ochtendlicht op een mooie dag – energieker maken. Wie juist wil slapen, schuift ’s avonds oranje glazen in de bril. De kleur van de ondergaande zon maakt ons van nature slaperig. Een bijbehorende app zorgt voor de juiste schema’s om de bril te gebruiken.

Biologische klok

Wake-Up Light, SmartSleep, Energy Light. Een bedrijf als Philips heeft een brede range aan producten gericht op lichttherapie, wereldwijd inmiddels een grote markt. Toine Schoutens was in de jaren negentig al betrokken bij de ontwikkeling van de eerste apparaten en systemen op dit gebied. Opgeleid als verpleegkundige was hij gefascineerd geraakt door de krachtige effecten van licht op onze biologische klok en prestaties. Hij dook in het onderwerp met klinisch onderzoek en vooral ook met praktische toepassingen.

Zwemcoach Jacco Verhaeren

In 2008 speelde Schoutens zich internationaal in de kijker. Voor de Nederlandse zwemmers die deelnamen aan de Olympische Spelen in Beijing, ontwikkelde hij een lichttherapie om de effecten van de jetlag te elimineren en hen te laten pieken op ongebruikelijke tijden voor topsporters, vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. Daarvoor gebruikte hij grote lichtbakken. Mede door het Nederlandse succes werd zwemcoach Jacco Verhaeren een grote fan van deze aanpak. In de aanloop naar de Olympische Spelen in 2016 in Rio de Janeiro, was hij het – op dat moment als coach van de Australiërs – die Schoutens stimuleerde om diens al langer bestaand idee concreet te maken: de lichtbakken vervangen door een handzame bril.

Lichttherapiebril_propeaq_lifestyle_and_medical_vrouw_energiebalans_topsport

Met behulp van lichttherapie in de propeaq bril kunnen sporters optimaal presteren. 

Nieuwe markten en doelgroepen

Schoutens nam GBO in de arm. “Ik kende Jeroen op ten Berg van GBO al langer uit het netwerk in Zuidoost-Brabant. Ook omdat ze regelmatig betrokken zijn bij producten op het gebied van innovatie en sport.” Het leidde tot een innige en langlopende samenwerking, van eerste schets tot aflevering in de loods van Chrono Eyewear in Tilburg. Ook helpt GBO telkens bij het herontwerpen of aanpassen van de bril aan veranderende of nieuwe markten en doelgroepen. Van mensen in de nachtdienst, met name in de zorg, tot topsporters en van zakenreizigers tot mensen met een slaapstoornis. GBO kan verder, voor nieuwe toepassingen, verbindingen leggen met andere bedrijven als mogelijke partner. Hierbij putten ze uit hun eigen, brede netwerk van bedrijven, met name in de Brainportregio, maar ook daarbuiten.

Chrono Eyewear
Propeaq - Lichttherapie bril
Interview_met_Jan_Pieters_CEO_Rioned

Samen een succesvol product ontwikkelen?

Wij staan bekend om onze bijzondere ontwerpen, waarmee we al veel gerenommeerde designprijzen hebben gewonnen. We ontwikkelen producten met de juiste keuzes van materialen en constructies. Met kennis van de nieuwste technologie en altijd met aandacht voor mens en milieu.

Waar ben je naar op zoek?