GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

04. Tooling

We maken in eigen huis prototypes met diverse 3D-printers om vast te kunnen stellen dat de productiebestanden gereed zijn voor het vervaardigen van de matrijstekeningen en de feitelijke productiematrijs.

Bij spuitgieten zorgt de matrijs ervoor dat de ingespoten vloeibare kunststof in de juiste vorm stolt met hoge nauwkeurigheid en snelheid (cyclustijd).

04. Tooling

We maken in eigen huis prototypes met diverse 3D-printers om vast te kunnen stellen dat de productiebestanden gereed zijn voor het vervaardigen van de matrijstekeningen en de feitelijke productiematrijs.

Matrijs layout

De productiegereedschappen bij onderdelen uit kunststof of metaal worden matrijzen genoemd. We zien ze toegepast worden bij spuitgieten, metaalpersen of vacuümvormen. Deze matrijzen zijn meestal gemaakt van (gehard) metaal en kunnen intern gekoeld zijn. De lay-out bepaalt hoe een productiematrijs wordt opgebouwd. Hierin leggen we vast hoe het product(onderdeel) in de matrijs wordt vervaardigd. De matrijsopbouw is nauw verbonden met de beoogde productieaantallen. Een meervoudige matrijs met meerdere caviteiten produceert sneller grotere hoeveelheden, maar vereist doorgaans een grotere machine met meer sluitkracht en is in eerste instantie een grotere investering. Dit onderstreept het belang van het maken van de juiste afwegingen tussen productiekosten versus investering.

Assemblage gereedschap

Als er specifieke gereedschappen nodig zijn voor de assemblage, kunnen deze worden vervaardigd, al dan niet bij GBO Innovation makers. Door al in een vroeg stadium rekening te houden met (geautomatiseerde) assemblage, kunnen we de kostprijs reduceren en de mogelijkheden voor verdere opschaling mogelijk maken.

Matrijsmaken

Het maken van een matrijzen is een specialistisch vak, waarbij onze 3D CAD-bestanden als basis dienen. Op basis van de matrijs lay-out, waarin naast het product ook de koelkanalen, uitstootpennen en aanspuitpunten worden ingetekend, wordt de matrijs gebouwd. Technieken zoals draadvonken, frezen, draaien en laserlassen worden hiervoor toegepast.

Bij spuitgieten zorgt de matrijs ervoor dat de ingespoten vloeibare kunststof in de juiste vorm stolt met hoge nauwkeurigheid en snelheid (cyclustijd). De cyclustijd beschrijft het volledige proces: van het sluiten van de matrijs, het inspuiten van de vloeibare kunststof, het stollen en het uitwerpen van het product. De cyclustijd wordt voornamelijk bepaald door de dikte van de kunststof, wat op zijn beurt de stollingstijd beïnvloedt. Een lange cyclustijd betekent dat de machinetijd per product hoog is, wat een relevant onderdeel vormt van de kostprijs. Een weldoordacht productontwerp houdt met al deze aspecten rekening. 

Rob Crins
Director / Partner

“We engineeren zodanig dat er zo min mogelijk assemblagestappen zijn. Door mee te denken met de klant en slim te ontwerpen, proberen we de kostprijs zo laag mogelijk te houden. Dat kan bijvoorbeeld ook door familiematrijzen te gebruiken, matrijzen waar meerdere onderdelen tegelijk in passen.”

Is jouw product Klaar voor de volgende stap?

Waar ben je naar op zoek?