GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

Managementgoeroe Eckart Wintzen bleek zijn tijd ver vooruit

Foto: © Sjaak Ramakers

We hebben het over ondernemer en ‘managementgoeroe’ Eckart Wintzen. Met zijn vooruitstrevende visie en afwijkende ideeën was hij zonder enige twijfel de meest eigenzinnige ondernemer van zijn generatie. In 2001, nu 20 jaar geleden, hebben wij met Eckart samengewerkt aan een project dat door hem werd geïnitieerd. Hij bleek zijn tijd ver vooruit.

Eerst een korte introductie van de man die zelfs door van Kooten & de Bie werd gepersifleerd. Na tien jaar werkervaring in de automatisering bij multinationals richtte hij in 1973 het Nederlandse dochterbedrijf op van het Amerikaanse GTE/Information Systems. In 1976 nam hij het bedrijf over via een management buy-out en gaf het de naam BSO (Bureau voor Systeem Ontwikkeling). Het bedrijf was actief als dienstverlener in de computerautomatisering. Het was ook de plek waar zijn spraakmakende celfilosofie tot leven kwam. Een managementconcept waarbij een bedrijf is opgedeeld in vele kleine, volledig zelfstandige, eenheden (cellen). In 1996 fuseerde BSO/Origin, zoals het bedrijf inmiddels heette, met de automatiseringsafdeling van Philips. Het bedrijf was uitgegroeid tot 75 kantoren in 20 landen en door de fusie had het wereldwijd meer dan 10.000 medewerkers. In 1996 nam hij na zijn successen afscheid en ging hij zijn groene hart achterna.

In de bossen van Austerlitz hield hij zich bezig met ethisch en duurzaam ondernemen. Hij richtte Ex’tent op, dat staat voor ‘Eckart’s tent’. Als Green venture capital investeert het fonds durfkapitaal in groene projecten. Hiermee gaf hij de vrijemakrteconomie een duwtje in de goede richting. De bekendste ‘groene’ projecten waar zijn geld in zat: Ben & Jerry’s en Greenwheels. Helaas overleed hij in 2008 op 68 jarige leeftijd aan een hartinfarct.

Video bellen mét oogcontact

Onder zijn leiding mochten wij meewerken aan een nieuwe systeem voor videobellen waarbij sprake was van direct oogcontact.

Eckart, of ‘Hoofd Chaos’ volgens zijn visitekaartje had een duidelijke visie voor ogen: om het ecosysteem minder zwaar te belasten moeten we naar een wereld waar we minder reizen en vliegen. Door het videobellen te verbeteren (vooral het oogcontact) nemen we de “noodzaak” tot reizen weg. Samen bedachten we het product de Eye Catcher.

Eckhart_Wintzen_eyecatcher_2006_videobellen

In het innovatieve ontwerp de Eye Catcher kijk je de persoon recht in de ogen aan.

Eye Catcher

In een interview met ITContract benadrukt Eckart op zijn excentrieke wijze de voordelen van de Eye Catcher: “Hiermee heb je niet langer duizenden tonnen staal nodig om twee kilo hersenen naar een vergadering te vliegen. Brandstof is overbodig. Twee megabyte bandbreedte is voldoende. Ja, dat is flink wat natuurlijk, maar veel bedrijven hebben dat al tussen hun kantoren liggen.”

Het product bestaat uit een plat LCD-scherm waarvan het beeld wordt gereflecteerd in een naar de gebruiker gekantelde spiegel. Achter de semi-transparante spiegel is een camera verwerkt. Deze camera kijkt de gebruiker recht aan waardoor direct oogcontact mogelijk is. Hierdoor kan je direct inspelen op elkaars non-verbale communicatie. Zelfs 20 jaar later is deze innovatie een oplossing voor het struikelblok van de huidige online communicatie waarbij mensen elkaar nog steeds niet recht in de ogen aankijken tijdens het videobellen.

De Eye Catchter is bedacht om de communicatie te ondersteunen. Het ontwerp verwijst naar een sokkel met daarop het scherm. Hierdoor plaatste je de persoon waarmee je belt letterlijk op een voetstuk. Het scherm ging theatraal open en positioneerde zich automatisch op de vooraf ingestelde hoogte. Deze hoogte stel je in via de bedieningsknoppen aan de voorzijde. Je volgt intuïtief een ”pad” om tot de juiste instellingen te komen. Toen al waren we volop bezig met UI/UX ontwerpen.

Het ontwikkelingswerk zat hem vooral in de engineering van de diverse bewegende delen en de integratie van een zo’n plat mogelijk beeldscherm voor de camera achter de spiegel. Deze camera had een pan en zoom functie.

Zijn tijd ver vooruit

Terugkijkend is de Eye Catcher zijn tijd te ver vooruit geweest; de benodigde technieken waren nog niet volwassen genoeg, de tijdgeest zat niet mee en de kostprijs was te hoog. Wonderlijk blijft het wel dat één persoon in staat was om producten en diensten te creëren die 20 jaar na dato nog actueler zijn dan ooit. We hebben alleen 2x een financiële crisis en een pandemie nodig om zijn vooruitstrevende ideeën te omarmen.

Maarten_voorhuis_interview_sparckel
Interview_met_rene_hartman_de_fuzzy_frontend_van_innovatie

Samen een succesvol product ontwikkelen?

Wij staan bekend om onze bijzondere ontwerpen, waarmee we al veel gerenommeerde designprijzen hebben gewonnen. We ontwikkelen producten met de juiste keuzes van materialen en constructies. Met kennis van de nieuwste technologie en altijd met aandacht voor mens en milieu.

Waar ben je naar op zoek?