GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

Wim van Cuijk onderneemt al zijn hele leven met succes in de AFG-sector

Wim van Cuijk is één van de oprichters van Carezzo.

Wim van Cuijk onderneemt al zijn hele leven lang in de AGF-sector. Met een berg aan kennis en ervaring over groente en fruit zette hij zijn zinnen op het ontwikkelen van commerciële voeding- en verpakkingsconcepten. Zijn focus ligt vooral op productontwikkeling gericht op de zorgsector.

Gewapend met camera bezocht ik Wim op de Foodtechpark Brainport in Helmond. Tijdens mijn bliksembezoek kreeg ik de kans om de voormalige doelman van NEC te portretteren en stelde ik hem enkele korte vragen om meer te weten te komen over de ondernemer in hem.

In één zin, wie ben je?

Een creatieve groenteboer die chronische zieken minder medicijnen wil laten slikken door slimme, lekkere, verrijkte voedingsoplossingen te ontwikkelen.

Waarom hecht jij (als ondernemer) waarde aan design?

Naast de functionele aspecten van een verpakking bepaald de uitstraling meer dan 50% de smaak. Het één kan niet zonder het ander: innovatieve voeding heeft recht op een exclusieve en vernieuwende verpakking.

Wie of wat is jouw persoonlijke inspiratie?

Al 30 jaar lang geloof ik dat groenten en fruit het medicijn is van de toekomst. Nu is de toekomst. Onze samenleving is meer dan ooit klaar voor een nieuwe categorie aan basisvoeding: een middenweg tussen medicatie en normale voeding. In het zwaar concurrerende farmaceutische landschap is het zeer moeilijk om deze visie aan de man te brengen. Ik ben er sterk van overtuigd dat de natuur veel slimmer is dan alle farmaceuten bij elkaar. Mijn inspiratie haal ik daarom uit de natuur en degene die dat heeft geschapen.

Missie Carrezo: Wij ontwikkelen, wetenschappelijk onderbouwd en op een innovatieve wijze, een nieuw assortiment van zeer toegankelijk te consumeren eiwit verrijkte basisvoeding voor ondervoede ouderen en aansterkende patiënten. Deze doelgroep wordt nu uitgebreid met andere chronische zieken.

Carezzo_productlijn_ondernemen_in_de_Agri_sector

Herbruikbare verpakking voor maaltijden en snacks.

Hoe ga je om met de nieuwe strengere wetgeving (het verbod) rondom wegwerpplastic?

Samen met Abarka (SKIRTALL) ontwikkelen we volop door op het gebied van productinnovatie. We streven naar duurzame verpakkingen (recyclebaar, mono-materiaal, gewicht verlaging) met een ambachtelijke uitstraling. Onze producten bevatten geen rietjes of lepeltjes en worden met name in de ziekenhuizen of bij mensen thuis genuttigd. Wij ontwikkelen geen on-to-go producten.

Wat verbindt jou met GBO Innovation makers?

Onze samenwerking bestaat al decennia lang. Gestart vanuit VHS food (gepatenteerde verpakking voor stoommaaltijden), daarna met SKIRTALL (gepatenteerd design) en nu alweer zo’n 10 jaar met Carezzo Nutrition. GBO Innovation makers gaat verder dan alleen design. Hun expertise levert een ondernemer een groot voordeel op.

Interview_met_rene_hartman_de_fuzzy_frontend_van_innovatie
Interview_Erwin-Van_limpt_waarde_van_design

Samen een succesvol product ontwikkelen?

Wij staan bekend om onze bijzondere ontwerpen, waarmee we al veel gerenommeerde designprijzen hebben gewonnen. We ontwikkelen producten met de juiste keuzes van materialen en constructies. Met kennis van de nieuwste technologie en altijd met aandacht voor mens en milieu.

Waar ben je naar op zoek?