GBO_Innovation_makers_Logo_Wit

Ontwerpen voor een duurzame & circulaire wereld

De lastige weg naar duurzaamheid en circulariteit

Duurzaamheid en circulariteit worden steeds belangrijker bij het ontwerpen van nieuwe producten. GBO Innovation makers helpt bedrijven bij deze transitie. “Wij zitten in de voorhoede van deze ontwikkeling. Beslissingen over materialen, verbindingen en constructies bepalen uiteindelijk de milieueffecten. Daarom zorgen wij ervoor dat we de nieuwste kennis in huis hebben, zodat we opdrachtgevers terzijde kunnen staan bij hun keuzes,” stelt Jacques Gramser.

Kroonring

Een navulling voor de bekende Pritt-stift (2004), een hervulbare blanco-roller (Pelikan, 2004), een kunststof ondergrondse opvangton voor regenwater (Rocko, 2005), een stapelbare cupholder voor zeer dunne koffiebekers (Haval, 2009), een kartonnen verpakking, tevens handleiding (WakaWaka, 2015). Het is maar een greep uit de ontwerpen waarmee GBO in ieder geval een kleine bijdrage aan een betere wereld kon leveren. En natuurlijk de Kroonring (GBO, 2010), de bekende grijze ring voor om een lantaarnpaal waar je een zak met plastic afval aan kunt ophangen. Een geheel eigen product van GBO, dat door een honderdtal gemeenten in Nederland wordt gebruikt.

Urgentie

“Schadelijke stoffen vermijden. Producten zodanig ontwerpen dat ze langer meegaan en beter te repareren zijn, dat je onderdelen makkelijker kunt vervangen. Het aantal onderdelen ook verminderen. Zo zuinig mogelijk met materialen omgaan. Energieverbruik verminderen. Zorgen dat producten aan het eind van hun levensduur beter te recyclen zijn. Het zijn principes die we als GBO al vanaf het begin toepassen,” zegt Jacques Gramser. “Maar voor veel opdrachtgevers staat de kostprijs meestal toch centraal. Het is goed om te zien dat de urgentie voor duurzaamheid en circulariteit nu enorm toeneemt. Door regelgeving, omdat consumenten het belangrijk vinden en een merk graag die uitstraling heeft, en natuurlijk ook omdat steeds meer bedrijven het zelf willen. Het geeft ons meer en sterkere argumenten om onze klanten te overtuigen dat ook zij die kant op moeten.”

Haval_circulware_packaging_Dispensing_product_op_zwart

In samenwerking met Haval hebben we Circulware ontwikkeld als alternatief voor wegwerpservies.

Circulaire economie in 2050

De Nederlandse overheid streeft naar vijftig procent minder gebruik van primaire grondstoffen in 2030 (mineralen, metalen en fossiele brandstoffen) en naar een circulaire economie in 2050. Een economie waarin zoveel mogelijk duurzame, hernieuwbare grondstoffen worden gebruikt, producten en grondstoffen worden hergebruikt en waarin afval niet bestaat.
Maar de weg daar naartoe is niet altijd gemakkelijk of eenduidig. Neem plastic. Gerecycled plastic is niet altijd voldoende voorhanden, of de levering in de toekomst is onzeker. Van veel nieuwe materialen die mogelijk een beter alternatief vormen, zijn bovendien de karakteristieken en eigenschappen – bijvoorbeeld hardheid, buigzaamheid, gedrag in een matrijs – nog niet altijd bekend, zeker niet op langere termijn. Daarbij zijn die nieuwe materialen nog niet altijd te verwerken op de bestaande manieren en met bestaande machines, methoden of processen.

Up-to-date-kennis

Om opdrachtgevers zo goed mogelijk te kunnen helpen bij deze lastige transitie, volgt GBO de ontwikkelingen op de voet en houdt de kennis over materialen, processen en wetgeving doorlopend up-to-date. Onder andere via uitstekende contacten met kennisinstellingen, de aanwas van jonge ontwerpers en een voortdurende stroom van stagiairs met frisse ideeën. Ook heeft GBO een vestiging geopend op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen, hét centrum voor innovatie op het gebied van kunststoffen, met onder andere het toonaangevende Brightlands Materials Center van TNO.

Haval
Circulware - Recyclebaar servies
Interview_met_wim_van_cuijk_carezzo_ondernemen_in_de_agri_sector
Interview_Erwin-Van_limpt_waarde_van_design

Samen een succesvol product ontwikkelen?

Wij staan bekend om onze bijzondere ontwerpen, waarmee we al veel gerenommeerde designprijzen hebben gewonnen. We ontwikkelen producten met de juiste keuzes van materialen en constructies. Met kennis van de nieuwste technologie en altijd met aandacht voor mens en milieu.

Waar ben je naar op zoek?